Democratizarea creditelor si felinarul rosu

Zilele trecute, un american, inainte sa fie „lichidat“ de catre banca de la care a luat credite, intr-un acces de furie si-a impuscat 6 dintre colegii de serviciu.
La noi, nimeni nu omoara pe nimeni, dar inainte ca banca sa il scoata afara din casa, romanul face un chef monstru in care sparge cu toporul mobila si televizorul, mazgaleste peretii cu rahat si terorizeaza vecinii. Totul in ciuda bancii care i-a dat credit tampitului, desi era evident ca nu are de unde sa il plateasca.
Si uite asa, in ultimii 20 de ani s-a ajuns ca orice oligofren, orice tampit, orice looser sa aiba acces la credite imense. Credite pe care nu le-ar putea plati nici in 10 vieti.
Mi se parea ciudat ca bunica-mea avea un intreg ritual de mers la CEC. Se imbraca cu hainele cele mai bune, mergea la coafor cu o zi inainte etc. Avea si are un respect fundamental pentru banca. Si atentie, se ducea acolo sa-si depuna micile economii, nici intr-un caz sa solicite un credit pentru excursia in Tunisia sau pentru nunta cu manele.
In goana dupa profit, bancile si-au spulberat credibilitatea ridicandu-si poalele-n cap si invitand toti neavenitii sa se infrupte din nemunca.
Cunosc oameni care si-au luat masina noua garantand cu minimum pe economie iar acum au de ales: mananca sau platesc rata la masina?
Si uite de ce am ajuns in situatia economica actuala: pentru ca bancile au democratizat creditul! orice incapabil isi fabrica o minima bonitate si in 24 de ore primeste o suma de bani pe care nu o mai poate returna.

Chiar daca pentru moment bancile s-au potolit din pofta nebuna dupa destrabalare, este evident ca dupa ce furtuna va trece, isi vor relua obiceiurile curvesti si poate chiar vor pune un felinar rosu la intrarea in „institutie“.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu